top of page

10 fordeler og én ulempe med små vindturbiner

Updated: Sep 13, 2023


Jo-da, størrelsen teller.


KORT OG GODT: Dette er et eksempel på en moderne VAWT. En vertikal, liten vindturbin som produserer mer enn nok strøm, og ikke ruver i naturen på samme måte som tradisjonelle turbiner.Det er mye snakk blant bønder og landsbruksfolk om hvordan en kan lage sin egen strøm for tiden.


Ikke bare fordi det gir fullstendig mening for bunnlinjen og egen lommebok, men kloden brenner bokstavelig denne sommeren. Eller den renner over av vann. Hele samfunnet må nå framover – ikke bare fase ut – men spurte så fort vi kan bort fra å bruke både kull og gass for å utvinne energi.


Derfor er selvfølgelig vindenergi blitt ekstremt populært. Men!


Når folk tenker på vindmøller, tenker vi ofte på tre hvite enorme blader som durer rundt og rundt langt oppe mot himmelen, langs fjellvidder eller midt i solnedgangen på hytta. Mange mener mye om dem. Men greia er: Disse trenger vi også!


Hvorfor? For å produsere nok fornybar strøm til alt og alle ettersom hele vårt samfunn står i reell fare for å gå tom for energi om et par år – det finnes likevel et genialt alternativ for de som ikke ønsker å ødelegge verken utsikten, beitemark for husdyr eller hørselen: Nemlig de korte, stille vertikale vindturbinene. De som kalles VAWT – Vertical Axis Wind Turbines.
DET VI VIL UNNGÅ: I allerede industrialiserte og rurale områder er det mulig å – i motsetning til her – installere mange, men mye kortere vindturbiner som lager energi av bakkenær vind, for å unngå en utsikt som dette.For vindkraft trenger ikke være ensbetydende med døde ørner og konstant sus. Å utnytte nærvind betyr å hente energi fra “den lille vinden” nær bakken. Det betyr å heller bruke mindre turbiner – på størrelse med en gatelykt – for å fange opp lett bris i rurale og til dels urbane strøk. Vind og energi som ikke bare det statlige strømnettet eller utenlandske eiere kan utnytte, men som alle som har et strømbehov kan installere og bruke selv. For å lage sin egen energi.


Ok, kortere stang og vertikal vinkel? Utgjør det så stor forskjell, da? Ja! For det er ikke bare lengden og retningen som gjør VAWT til et bedre alternativ for blant annet bønder med mye åkerplass eller lange veitraseer som behøver lys. Vertikale vindturbiner er generelt et nytt og godt alternativ for alle norske industrieiere med sterkt behov for mye strømproduksjon og store områder som allerede er industrialisert – og derfor like gjerne kan utnytte plassen for vindkraftproduksjon.
I ETT MED NATUREN: De små vertikale vindturbinene kan enkelt kobles med solenergi for optimal utnyttelse av grønn energi på alle kanter. Her brukt for å belyse en gangvei i Alberta, Canada.Det er faktisk ti veldig gode grunner – og ok, faktisk én dårlig – til hvorfor de små, vertikale er en bedre deal for deg og ditt selskap (og store deler av samfunnet, faktisk) enn de digre, horisontale. Og det er:De 10 største fordelene med VAWT vs HAWT


1. Lager strøm, selv med lite vind

Det skal ikke mye til! En VAWT trenger en vindhastighet på bare 10,8 km/h for å begynne å produsere energi, mens de store ikke “står opp av sengen” med mindre det blåser minst 12-14 km/h. Det er altså bare å trakte kaffe, se ut vinduet og tenke at “i dag trenger jeg heldigvis ikke allværsjakke, men se, turbinene jobber likevel!”. De vertikale turbinene er “alltid” på jobb. For deg. Så du kan konsentrere deg om din.


2. Sjenerer verken din (eller naboens) utsikt

Mange folk ergrer seg over at store, tradisjonelle vindmøller (HAWT som de kalles) lyser opp som røde prikker i horisonten om vinterkveldene eller sjenerer vidder og skog og fjellområdet med sitt ruvende vesen. Hos oss heier vi på all vindkraft – men vi synes jo at små VAWT til og med er pene – men – de kan likevel enkelt gjemmes bort i hager, langs veier, i urbane og rurale strøk slik at verken du eller naboen legger særlig merke til dem. De står tross alt bare 12-15 meter over bakken. Ikke mange hundre meter.


3. Er mye, mye rimeligere

Solenergi blir rimelige for hver uke som går, men å installere store vindmøller begynner å bli kostbart. De er lange og trøblete å frakte, og trenger spesialutstyr - og folk - for å heises opp. En park med VAWT-er kan nesten hvem som helst plassere, og sette igang. At installasjonskostnadene er lave, og ikke minst produksjonskostnadene meget mye lave, gjør at VAWT blir et særdeles rimelig alternativ for deg som ønsker egen vindproduksjon.


4. Tar ikke opp plass i natur og utmark

For å utnytte nok energi fra en tradisjonell HAWT-vindmølle behøves kanskje ikke så veldig mange, men de trenger mye plass mellom seg, og selvfølgelig plass i høyden. Dobbelt så mye plass som en VAWT på bakken, faktisk. Så med flere, men mindre vertikale turbiner trenger du mye mindre plass, da de kan stå veldig mye tettere og i ulik høyde for å unngå å stå i veien for hverandres vindproduksjon. De utnytter seg faktisk av hverandres luftstrøm når de står tett. Derfor, og fordi VAWT tar tak i vinden uansett om den vrir og vender på seg, er de eksepsjonelle med tanke på å dra utnytte av lite vind på et lite areal.


5. Ødelegger ikke for beitedyr

Vi har vel alle hørt om konflikten på Fosen om hvordan en rekke reineiere mente møllene ødela for deres beiteområder og drift. En vertikal vindmøllepark vil ikke ruve på samme måte, ikke bråke på samme måte og kunne like gjerne vært et grantre i øynene til rein, sau eller kyr. Turbinene vil med andre ord ikke være visuelle forstyrrelser for beitedyr av noe slag. Dyr slipper å bli stresset og endre adferd av hurtige skygger eller unormal lyd i luften over seg.


6. Kan utnytte vind fra alle retninger

Langs vår norske kyst og generelt i Utkant-Norge er vi vant med turbulent, plutselig og uforutsigbar vind. En VAWT utnytter nettopp slik såkalt omnidireksjonell og multidireksjonell vind på en enkel og automatisk måte. Den fanger bris og blåst, uansett fra hvilken retning vinden måtte komme. EN VAWT behøver altså ikke konstant og sterk vind fra én retning for å produsere strøm slik en HAWT er avhengig av.


7. Er mye mer stillegående

Woo-oo, woo-oo, woo-oo. Dette duret og suset hele tiden i luften over deg, slipper du med de vertikale små vindturbinene. VAWT er ekstremt stillegående på grunn av sitt spesielle design og lave rotasjonshastighet. 20 meter fra en turbin som snurrer ved 12 m/s vil høres ut som en oppvaskmaskin, rundt 39 dB. Derfor vil ikke kveldsjobbing og gåtur i nærområdet bli forstyrret av høy vibrerende, mekanisk lydforurensning.


8. Enklere å installere og operere

Ettersom VAWT behøver minimalt med oppfølging og er lett å vedlikeholde på grunn av færre komponenter, er det ikke umulig at disse kortere turbinene ganske snart blir landbrukets go-to energiprodusent. De er også ekstremt lett å få på plass. De behøver ikke spesialtransport, ikke eksperthjelp eller noen form for komplisert utstyr. Å installere en mindre turbinpark tar en dag eller to. Styringsboksen trenger heller ikke å plasseres på toppen, slik som på en HAWT som snurrer horisontalt, men på bunnen, nær bakken. Det gjør selve operasjonen av turbinene mye enklere.


9. Dreper ikke ørner

Eller andre fugler eller dyr. Noen av de store vindmølleparkene ødelegger for trekkfuglene om de ligger i deres migrasjonskorridorer, og i USA alene er det estimert at HAWT dreper over 100.000 fugler i året. I Norge har de tatt livet av mange havørner og hauker som havner borti de kraftige og spinnende rotorbladene oppe i luften der ørn speider etter mus og fisk. En VAWT på 12 meter over bakken har ikke dette problemet. På grunn av vinkelen på bladene er de også enklere å se for flygende vesener, og spinner heller ikke på en måte som ville delt en ørn i to.


10. Er penere å se på

De er jo elegante, da! Og kan nesten sees på som moderne kunstverk noen ganger. En VAWT kan komme i mange farger og fasonger, enkelte ser ut som blomster, som roterende tulipaner over åkeren, men for at de skal produsere best og mest mulig energi, er hvite, enkle turbiner å foretrekke. Da komplimenterer de faktisk industriparker, bygninger og naturen i enkelte tilfeller – men de kan også gjemmes bort på en måte mye mer subtilt enn de gigantiske tre bladene som spinner nær sol og måne.


11. …Og så var det ulempen

Sitter du på et område med ekstremt mye og konstant vind, så utgjør stor versus liten turbin en betydelig forskjell i hvor mye energi du kan utnytte. Per enhet får du mer ut av en stor HAWT, men de koster også betydelig mye mer. Samtidig har tilfeldigheter gjort at det er de store horisontale turbinene som har blitt mest kjent gjennom tidene, selv om begge typene har vist seg å produsere strøm på en effektiv måte. Derfor har HAWT fått mest oppmerksomhet og dermed mer ressurser i form av utvikling og teknologi som har gitt dem stor grad av tiltro og pålitelighet. Men 2023 er bare starten på VAWT-eventyret – en gammel oppfinnelse i en ny versjon som får mer og mer oppmerksomhet. Beviset på det? At du har lest helt hit.
Comments


bottom of page