top of page

VAWT the F...

Turbintrøbbel vs turbintriumf 

vindblomsterklippet.jpg

Gårdeiere som vil produsere egen fornybar strøm har begynt å snuse på mindre, vertikale vindturbiner. Men hvorfor dukker ordet “scam” opp når de begynner å google?

Du driver gård? Du vil produsere egen strøm? Ok. Da har du kanskje kikket opp mot skråtaket på låven din og tenkt ”der er det jo god plass til solcellepanel”. Men har du kikket mot åkeren eller jordet, og sett for deg at det i tillegg til å være et egnet areal for solceller også på det området, befinner seg muligheter for enda en grønn ressurs der ute mellom kornet og gresset. 

Det er snakk om vinden. Som jo suser nesten konstant over bakken, selv om den kan være mild, selv om vinden ligger lavt i landet. Det er likevel mulig å høste den, akkurat slik du høster alt det fargerike du kanskje har sådd, det som vokser og lever like under vindkastene. 

Hva kan så høste den lavere vinden? Hva er alternativet til dyre og ruvende vindmøller, de som virvler opp i så mange følelser blant Norges befolkning? Jo, VAWT: Mindre, vertikale vindturbiner. De kunne lett fått plass der på åkeren, og blitt løsningen på uregelmessighet, ustabilitet og usikkerhet rundt strømregninger på slutten av måneden, bunnlinja på slutten året og stresset på slutten av hver dag. 



Stor plass: Den norske bonden har mye boltreplass, mye sollys og mye vind feiende over åkrene. Det kan utnyttes.

“Utvikling av de vertikale har i all hovedsak blitt jobbet med av Reodor Felgen-typer”

AdobeStock_551492999.jpg

Mye ræl fra Kina gir et dårlig rykte

Problemet er bare dette: Slike små, vertikale vindturbiner (VAWT) viser seg å ha et ekstremt dårlig rykte der ute på nettet! Men ikke la luften gå ut av ballongen, nå.


Generelt så produserer Kina mye ræl. Også vertikale vindturbiner. Landet har billig arbeidskraft til å bare lage, lage, lage i vei, uten tanke eller hjerte for om det faktisk skal funke. De har samtidig opparbeidet seg populære nettsteder hvor det er enkelt å klikke og bestille fra hele verden. Men når det kommer til VAWT og vindbransjen skjer det noe stort og annerledes – i Porsgrunn. 


Men før vi tar turen dit, la oss svinge innom en hage i USA:


“I dag skal vi diskutere den kinesiske VAWT … “, sier en fyr med tykk amerikansk dialekt i en Youtube-video, mens han står i hagen sin med et mobilkamera i hånden og filmer en turbin som sakte roterer en armlengdes avstand over hodet hans. Det ser ut som om den er laget av grå, glatte legoklosser. 


“Og er det verdt pengene?” spør han så retorisk.


 “Absolutt ikke!”, svarer han selv. 


Turbinen er kjøpt på Ebay og skulle vært god for 600 watt. 

AdobeStock_247794392.jpg

Vertikale vindmøller: Snurrer godt om natten. Om de ikke er laget i Kina, da.

Ikke kjøp disse greiene!

Amerikaneren forteller videre at han betalte 250 dollar for turbinen – og at den i løpet av litt over en uke med vind på opp mot 24 kilometer i timen, spinnende “like crazy” har produsert “absolutt null energi”. For å forsikre seg om at det ikke var noe galt med måleren, sjekket han den opp mot solcellepanelet sitt, og måleren funket helt fint. En venn av ham kjøpte visstnok også en lignende VAWT fra Kina, forteller han, og den funker ikke for ham heller.

 “Ikke kjøp disse greiene, de er søppel”, sier mannen før han avslutter videoen med å innrømme at VAWT-turbinen tross alt er totalt stillegående og at hans litt større horisontale turbin (HAWT) “bråker så mye at den kan vekke de døde”.

– Det blir som å lage en bil med dørene fra Toyota, hjul fra en traktor og karosseriet fra Hyundai. Det ser kanskje ut som en bil, og folk kjøper den, men den funker ikke. Slik blir en VAWT fra Kina som et leketøy og får et dårlig rykte, sier Carl Ivar Holmen, gründer og medeier av Norhybrid, et ungt, grønt nærenergi-selskap som lager sin egen VAWT. 

“Det blir som å lage en bil med dørene fra Toyota, hjul fra en traktor og karosseriet fra Hyundai” 

DF717786-B9DB-4E4B-A690-5CAAF440AACB_1_201_a (1).jpeg

Skandinavisk design: En enkel og effektiv VAWT, laget av Norhybrid med hovedsete i Porsgrunn.

Gratis ressurs flyr rundt oss hele tiden

Men ikke av den legoklossete typen som masseproduseres for å tilfredsstille folk som ønsker å sette en turbin på takhjørnet for å kanskje lage strøm nok til å koke ett egg i måneden. Disse fungerer ikke særlig godt, eller i det hele tatt. Men ideén er jo god! Finnes det overhodet noen mindre, vertikale som ikke bråker – og som produserer mye strøm? Ja. 


– Det som er kult med vind er at det er en gratis ressurs som befinner seg rundt oss hele tiden, akkurat som sol, sier Holmen, der han sitter på nye kontorer i Herøya Industripark i Porsgrunn mens han ser utover en parkeringsplass som steker i varmen.


– Investeringsvilje og tanker om innovasjon i vind-industrien har gjerne gått til den konvensjonelle typen turbin, de store, hvite, horisontale som vi alle kjenner silhuetten til, og som jo er de mest effektive for storproduksjon av energi. Derfor har utvikling av de vertikale i all hovedsak blitt jobbet med av Reodor Felgen-typer med en egen hobby-motivasjon om å være selvforsynt. De få, små bedriftene som har vært gode til å lage VAWT, har også vært veldig dyre, sier Holmen.


– En umulighet for mellomstore bedrifter, som vil ha noe bra, men ikke i overkant dyrt, som funker?


– Ja, fram til nå.


Fram til nå. 

Drømmen om selvforsynt strøm, en utopi? 

Vind er som Carl Ivar Holmen sier, usynlig. Vindenergi er også løsningen på en del av klimakrisen. Samtidig er problemet med vind-energi noen ganger akkurat det samme som det kule med det, at det er usynlig.


–  Vi tenker nok ikke godt nok over at også vinden som ikke blåser på viddene eller ute i havet kan utnyttes, sier Holmen.


Derfor finnes næringslivsledere, gårdeiere, privatpersoner og sjefer for små og store bedrifter som ønsker å produsere egen strøm for å kunne slå på lyset år etter år, men som klør seg i hodet av forvirring over hva som egentlig finnes og funker der ute når det kommer til teknologiske løsninger som kan fange de fornybare ressursene rundt oss – også der vi bor og jobber, også i urbane og rurale strøk. Noe som kan “holde solcellepanelene i hånda”, og hjelpe på produksjonen slik at den blir enda mer potent – slik som en VAWT.


– Fordi trikset er å la solen og vinden hjelpe hverandre ettersom solen skinner på dagen, og vinden kommer om natta når solen er borte. Solen skinner også mindre om vinteren, da det blåser mye mer, sier Carl Ivar Holmen. 


Men driver han bare å lokker med en drøm? En løsning mange kanskje synes høres ut som en utopi – og som de ikke kan se for seg faktisk skal funke?


– Alle har vi et forestillingsunivers, en måte å tenke at verden henger sammen på. Endringer du selv kan se er relativt enkle å bli med på, men terskelen for å akseptere nye måter å tenke på, gjøre ting på, er høyere når ikke bare løsningen, men også problemet er usynlig, sier Holmen.


–  Hvis CO2-utslipp farget himmelen gul, ville vi fått en helt annen hastighet i omleggingen til grønn energi. Da ser vi nemlig konsekvensene med egne øyne. Og dette er kjernen i omleggingen til det grønne skiftet, fram til nå har ideen om klimaendringer vært så abstrakte, sier han.


Derfor er det fortsatt noe usikkerhet knyttet til både solceller og turbiner – spesielt de små.

8C95D6DB-36CF-40B2-B8D3-50984C2589E7_4_5005_c.jpeg

Smart vind: Her settes Norhybrids vindturbin opp på en åker i Østerrike, legg merke til alle kabler og ledninger, koblet til en PC. Dette er ikke tull. 

“Vår turbin er ekstremt kompleks,
i kraft av sin idé. Litt som en binders, super-enkel, men kjempesmart”

VAWT the F…

Denne desperate jakten på noe folk ikke helt vet hva er eller hvordan funker, forsøkte en kanadisk fyr å utnytte grovt for noen år siden. James A. Rowan opprettet et selskap han kalte Enviro-Energies LLC hvis geniale idé var å utvikle en VAWT for private hustak, en han lovte skulle generere nok energi for et helt hus.


Greia er at det har verken han – eller noen andre, klart å lage enda. Likevel greide han å lure investorer til å tro at dette skulle ordne seg. Mange bet på. Kjendiser som Jay Leno var interessert i den nye grønne ideen, noe som ga medieoppslag.  


I et avisintervju i 2009 fortalte Rowan at han så for seg en inntekt på opp mot 15 millioner dollar ved å selge oppfinnelsen sin. Men folk begynte å kjenne at dette luktet svidd. I 2013 ble Rowan tiltalt for svindel, for å villede investorer og ha forfalsket vitenskapelige og tekniske data. Han forsvant i fire år, FBI lette etter ham og til slutt ble Rowan funnet hjemme hos foreldrene sine. Han ble aldri dømt, fordi behandlingen av saken hans ble foreldet. Likevel skapte dette overskrifter, og VAWT fikk enda en ripe i lakken.
 

9FDA7975-A89B-49EF-B02E-F446691849B6_4_5005_c (1).jpeg

Teknologi og natur: Går hånd i hånd.

Enkel og samtidig effektiv turbin – det er faktisk mulig

Den australske ingeniøren Rosemary Barnes, med sin egen populære YouTube-kanal om blant annet vindenergi, jobber mye med horisontale turbiner (HAWT). I en video fra 2021 som har fått over en halv million visninger forteller hun om stadig flere spørsmål rundt vertikale turbiner, og at hun selv har blitt veldig interessert i dem. Men hun mener de to typene egentlig ikke kan sammenlignes. De brukes nemlig av forskjellige folk på forskjellig måte. Hun sier også at VAWT enten kan være “enkel, eller effektiv, men ikke begge deler”. Men det er Carl Ivar Holmen uenig i. 


– Vår turbin er ekstremt kompleks, i kraft av sin idé. Litt som en binders, super-enkel, men kjempesmart. For når tanken først er tenkt, og designet optimalisert, da blir produktet enkelt å forstå for sluttbrukeren. Norhybrids turbin er samtidig ekstremt effektiv, men også veldig ny i verden, så “alle” har ikke hørt om den enda.


– Hvordan kan den både være god, og rimelig?


– Vi har videreutviklet og tilpasset det aller beste aerodynamiske, skandinaviske designet, med komponenter som passer sammen 100 prosent. Dette er slik de beste VAWT på markedet opererer, men så tar vi samtidig lærdom av Kina og har mulighet, samhandling og logistikk til å masseprodusere vårt unike design, slik at vår turbin både blir enkel, effektiv og rimelig for mellomstore næringer, sier Holmen.


– Det er ganske unikt?


– Det stemmer, det har ikke skjedd før at et profesjonelt næringsliv som er på jakt etter gode løsninger på energiutfordringer har funnet en VAWT-løsning som funker. Det har de gjort med Norhybrid. Spesielt hvis de settes opp i kombinasjon med solceller, og gjerne et batteri, da kan en gårdeier få sin helt egen hybridpark. Det er ganske rått, folk må bare bli tatt av vinden. 
 

bottom of page